\\\ Oficiul Postal Islaz \\\
 
   
 
 
 
 
 
 
   

\\\ ULTIMELE STIRI \\\

POSTASII SUNT TRECUTI LA CATEGORIA „ÎMBOGATITI” DE INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA

Prin ’95, femeia de serviciu de la Renel a fost luata drept etalon de sindicalistii care cereau marirea salariilor. În pragul grevei, profesorii iau acum drept etalon salariile postasilor. Conform datelor Institutului National de Statistica, postasii ar câstiga în medie 10.000.000 lei pe luna.
Postasii protesteaza si spun însa ca de când se stiu nu au vazut atâta banet pe un stat de plata. În Posta, salariile pornesc de la 2.800.000 lei pe luna si, în cel mai bun caz, dupa 35 de ani de vechime si toate gradele luate, se poate ajunge la 5.300.000 lei pe luna.
Salariul mediu în Compania Nationala Posta Româna este de 4.400.000 lei pe luna, cifra în componenta careia intra si salariile directorilor. Încurcatura vine de la Institutul National de Statistica, ce raporteaza o medie între salariile postasilor si cele ale angajatilor Romtelecom si alte societati de comunicatii. Capitolul se numeste „Posta si telecomunicatii”, iar în prezent media oficiala este de 10.000.000 lei.
De câtiva ani vedem în statistici ca avem un salariu urias si noi abia daca putem sa ne platim întretinerea din ce câstigam. Le-am spus celor de la Statistica sa nu ne bage în aceeasi oala cu Romtelecomul. Ne-au raspuns ca nu pot, ca asa este împartirea pe ramuri industriale. Le-am cerut atunci sa precizeze macar undeva cât câstigam noi. Ne-au raspuns ca nu pot sa publice salariul mediu pe o companie deoarece, conform legii, e confidential. De fiecare data ni se pune un nod în gât când vedem ce scrie în statistica, iar de când profesorii au cerut sa aiba 10.000.000 lei pe luna, ca noi, amarâtii carora le împartim pensiile si care ne primeau pâna acum cu simpatie, doar ca nu ne scuipa”, spune Marian Ciubeica, liderul sindicatului de posta Bucuresti.

Palatul Parlamentului deschide portile pentru cel de-al 23-lea Congres al Uniunii Postale Universale

În data de 15 septembrie 2004, la Bucuresti, peste 2000 de delegati din 164 de tari au participat la deschiderea oficiala a celei de-a 23-a editie a Congresului Uniunii Postale Universale pentru a redefini noile directii de dezvoltare în conformitate cu cerintele impuse de utilizatorii serviciilor postale din întreaga lume. Lucrarile Congresului se vor desfasura în cadrul Centrului International de Conferinte de la Palatul Parlamentului pâna în data de 05 octombrie 2004.
Dupa Washington, Seul si Beijing, Congresul de la Bucuresti va aborda aspecte majore cu care serviciile postale se confrunta la început de nou mileniu: procesul de globalizare, liberalizarea pietei de profil, competitia acerba si, nu în ultimul rând, dezvoltarea rapida a comunicarii electronice si tehnologiei informatiei. Exista peste 400 de rezolutii si propuneri care vor fi discutate, toate având un impact decisiv asupra operatorilor de servicii postale la nivel mondial.
Congresul reprezinta o etapa importanta în viata Uniunii Postale Universale, dat fiind faptul ca la 01 octombrie 2004 a fost adoptata strategia postala mondiala pe urmatorii 5 ani, strategie dupa care companiile postale si guvernele lor vor trebui sa-si ghideze politica în domeniu. În acelasi timp, trebuie sa mentionez ca acest congres nu este important numai pentru ca se dezbate viitorul serviciilor postale, ci si pentru ca acest viitor se decide pentru prima data într-o tara est-europeana, în România”, a declarat Thomas E. Leavy, Directorul General al Uniunii Postale Universale, în conferinta de presa organizata cu acest prilej.
România a primit acordul Uniunii Postale Universale de a fi gazda acestui eveniment ca urmare a retragerii Coastei de Fildes din cauza situatiei politice instabile din zona. „Organizarea Congresului Uniunii Postale Universale este o onoare pentru România, dar în egala masura este si o mare responsabilitate. Astfel, timp de 3 saptamâni, Bucurestiul va fi capitala lumii postale universale. Peste 2000 de delegati si 70 de oficiali, din care 50 ministrii ai postei si comunicatiilor, vor analiza si adopta noua strategie a serviciilor postale. Posta trebuie sa ramâna un serviciu accesibil cetateanului, dar care trebuie sa se adapteze noilor tehnologii”, a declara Adriana Ticau, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei din acea vreme.
Prin gazduirea acestui congres, Posta Româna va detine presedintia Consiliului de Administratie a Uniunii Postale Universale, pâna la urmatorul Congres, jucând un rol determinant în asigurarea continuitatii activitatii Uniunii Postale Universale si supravegherea îndeplinirii functiilor regulatorii, administrative si legislative. De asemenea, aceasta functie va permite României sa se implice activ la dezvoltarea serviciilor postale din tarile est-europene.
Din punct de vedere logistic, Congresul a presupus alocarea unor resurse importante, mai ales umane, dat fiind faptul ca România a avut la dispozitie mai putin de 2 ani de pregatiri. Peste 1000 de persoane au fost implicate, dintre care aproximativ jumatate sunt angajati ai Postei Române, de la sediul central si din toate directiile regionale de posta. Cu privire la acest subiect, Marius Dacovei, Director General al Companiei Nationale Posta Româna a subliniat: „Organizarea acestui eveniment a reprezentat o provocare extraordinara, atât pentru Posta Româna, ca institutie, cât si pentru noi, ca si oameni de posta. Doua atuuri importante ne-au sustinut pe toata perioada pregatirilor pentru Congres: capacitatea României de a derula un eveniment de asemenea anvergura si spiritul ospitalier al românilor. Aceste elemente ne vor ajuta sa le oferim si o sedere cât mai placuta celor 2000 de invitati pe parcursul celor 2 saptamâni. Speram sa efortul nostru comun va fi rasplatit de succesul lucrarilor Congresului”.
În paralel, va avea loc o serie de manifestari filatelice. EFIRO 2004 reprezinta cea mai importanta expozitie filatelica româneasca din cadrul evenimentului. Aceasta va fi organizata în perioada 16-30 septembrie 2004, împreuna cu Romfilatelia. Actiunea din acest an este a treia dintr-o serie de expozitii care va culmina în anul 2008 cu cea mai mare expozitie filatelica internationala, în cadrul careia se vor comemora 150 de ani de la lansarea primului timbru românesc, „Cap de bour”. În cadrul Congresului UPU va avea loc si inaugurarea Muzeului National Filatelic în cladirea Muzeului National de Istorie al României, sub înaltul patronaj al Guvernului României. Între 23 si 25 septembrie 2004, se va desfasura târgul postal anual POST-EXPO 2004, organizat de Marea Britanie si International Press.

Despre Uniunea Postala Universala
Uniunea Postala Universala este o organizatie specializata a Natiunilor Unite cu sediul la Berna (Elvetia), fiind principalul forum de cooperare între administratiile postale internationale UPU. Stabileste normele pentru schimburile postale dintre cele 190 de tari membre si face recomandari privind dezvoltarea sistemului de corespondente la nivel mondial si îmbunatatirea calitatii serviciilor postale oferite. În fiecare an, 6 milioane de angajati postali din intreaga lume proceseaza si distribuie 425 miliarde de trimiteri interne, mai mult de 18 milioane de trimiteri internationale si în jur de 4,6 miliarde de colete.

DIRECTOR,
Alice PAUN

   
 
   
   

Created and designed by Neatu Ionut | Termeni de utilizare